Αυτές είναι οι δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά όταν αθλούνται


Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι τα αθλήματα αποτελούν ζωτικής σημασίας δραστηριότητες για την ομαλή σωματική και πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Γνωρίζατε όμως ότι μπορούν να προσφέρουν και κάτι παραπάνω από αυτό; Τα αθλήματα έχουν κι άλλα οφέλη, που μπορεί να μην είχατε σκεφτεί μέχρι τώρα.
Συνεισφέρουν στη συνολική τους προσωπικότητα και τα βοηθούν να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι εκτός από το ότι τα κρατά σε καλή φυσική κατάσταση, τα απασχολεί για αρκετό χρόνο. Και αυτού του είδους η απασχόληση εγγυάται τη σωστή πνευματική τους ανάπτυξη. Τα ομαδικά αθλήματα μάλιστα έχει βρεθεί ότι είναι αυτά με τα περισσότερα οφέλη για τα παιδιά, αφού τα μαθαίνουν διάφορες δεξιότητες της καθημερινής ζωής.

Αυτές είναι οι δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν και στην ενήλικη ζωή τους

1. Βελτίωση της φυσικής κατάστασης

Τα οφέλη της άθλησης στη σωματική μας υγεία είναι γνωστά σε όλους μας. Συγκεκριμένα όμως και όσον αφορά στα παιδιά, η παχυσαρκία δυστυχώς έχει φτάσει παγκοσμίως στα όρια της πανδημίας. Η έλλειψη άσκησης και οι επεξεργασμένες, γρήγορες τροφές αποτελούν τους βασικούς ενόχους. Τα αθλήματα όμως κάνουν τα παιδιά καλύτερους αθλητές, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τη σωματική τους αντοχή. Η ενδυνάμωση του οργανισμού, η δόμηση μιας επαρκούς αυτοεκτίμησης, η ενστάλαξη μιας υγιούς, κοινωνικής συμπεριφοράς και η μείωση του στρες είναι κάποια από τα σημαντικότερα οφέλη των αθλημάτων στα παιδιά μας.
Η σημασία αυτών δεν μπορεί να υποβαθμιστεί. Ως γονιός ή κηδεμόνας, οφείλετε να φέρετε σε επαφή τα παιδιά σας με τον κόσμο των αθλημάτων. Αυτή η γνωριμία θα αποτρέψει την υπερβολική προσήλωση τους στα βιντεοπαιχνίδια και στον υπολογιστή. Ως εκ τούτου, θα αποτραπεί και η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας. Τα παιδιά που ξοδεύουν έναν αξιοσημείωτο χρόνο ασχολούμενα με ένα άθλημα έχουν αποδεδειγμένα καλύτερη ισορροπία, στάση σώματος και δύναμη.

2. Ομαδικό πνεύμα

Τα ομαδικά αθλήματα διδάσκουν στα παιδιά κάποιες από τις σημαντικότερες δεξιότητες της ζωής. Τέτοια αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ απαιτούν από τους παίκτες να συνεργαστούν για έναν κοινό στόχο. Μαθαίνουν να εκτιμούν και να βοηθούν τους άλλους. Η ομαδικότητα και η συνεργασία αποτελούν ανεκτίμητα μαθήματα που θα τα βοηθήσουν σε όλη τους τη ζωή. Εδώ το ομαδικό όφελος υπερτερεί του ατομικού κι αυτό αποτελεί σπουδαίο μάθημα. Εξάλλου, τα παιδιά μαθαίνουν αναγκαστικά να ακούνε τους άλλους και να τους λαμβάνουν υπόψη, αν θέλουν να μάθουν νέες τεχνικές, ώστε να κερδίζουν.

3. Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

Τα παιδιά ενθουσιάζονται και με το μικρότερο επίτευγμα που καταφέρνουν. Αυτό είναι που διατηρεί την αυτοπεποίθησή τους υγιή και ενδυναμώνει την πνευματική τους ανάπτυξη. Και φυσικά η αυτοπεποίθηση είναι το εργαλείο με το οποίο θα μπορέσουν να τολμούν και να έχουν κουράγιο στη ζωή τους. Επιπροσθέτως, πρέπει να πούμε ότι ο σεβασμός των συμπαικτών και του προπονητή τους, αλλά και των γονιών τους είναι αυτός που τους γεμίζει με θετικότητα και αυτοεκτίμηση. Η εποικοδομητική κριτική μαθαίνεται να γίνεται αποδεκτή και επεξεργάσιμη, καθώς θα τους χρειαστεί στο άμεσο και έμμεσο μέλλον.

4. Η νίκη δεν είναι το παν

Σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει, ούτε στο πιο απλό, χαζό παιχνίδι. Εντούτοις, το πιο σημαντικό μάθημα της ζωής είναι η αποδοχή της ήττας και η μετέπειτα επεξεργασία των λαθών που έγιναν. Είναι αδύνατο να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι και ομοίως, κάθε μάχη στη ζωή. Η θετική αποδοχή μιας ήττας και η αποφασιστικότητα για το επόμενο παιχνίδι είναι κάτι που κάθε παιδί χρειάζεται να μάθει. Οι γονείς δεν πρέπει να τα αποθαρρύνουν όταν χάνουν σε ένα παιχνίδι, αλλά έργο τους πρέπει να είναι η γνωριμία με τη χαρά της άθλησης. Διδάξτε τους να δουλεύουν σκληρότερα, αλλά και με όρεξη για το στόχο τους, ώστε να φτάσουν και στη θέση του νικητή.

5. Κάνουν νέους φίλους

Όλοι έχουν κάτι απόλυτα μοναδικό στην προσωπικότητα και στον χαρακτήρα τους. Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται εύκολα και μαθαίνουν νέα πράγματα από άλλους, ειδικά από τους συνομηλίκους τους. Η φιλία διδάσκει την αγάπη και τον σεβασμό και έξω από τα πλαίσια της οικογένειας. Και η σύναψη φιλίας με άλλα παιδιά κατέχει πρωταρχική θέση στη συνολική ανάπτυξη ενός παιδιού. Επίσης, ορισμένες φορές οι φιλίες που γίνονται κατά την παιδική ηλικία είναι τελικά αυτές που διαρκούν για μια ζωή.

6. Τα ανταμείβουν και με σχολικές επιτυχίες

Πολλοί γονείς βλέπουν τα αθλήματα ως ένα μέσο περισπασμού. Ωστόσο, η γυμναστική και τα αθλήματα έχουν άμεσα αποτελέσματα στην εγκεφαλική ανάπτυξη. Τα αθλήματα, εκτός από το να κρατούν το σώμα μας υγιές, οξύνουν και το νου. Εξάλλου, ένα παιδί μπορεί να συγκεντρωθεί πλήρως στη μελέτη του μόνο αν είναι και σωματικά υγιές. Τα παιδιά που δεν κινούνται πολύ ή δεν ασκούνται συνήθως δεν έχουν ενέργεια, νιώθουν συχνά νύστα και δυσκαμψία και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στο διάβασμα.

7. Μαθαίνουν να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες

Τα ομαδικά αθλήματα αναγκάζουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν δυσκολίες και εμπόδια. Τα φέρνει αντιμέτωπα με την πραγματικότητα, δείχνοντάς τους ότι η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Τελικά, μαθαίνουν πώς να πιέσουν τον εαυτό τους λίγο παραπάνω, πηγαίνοντας για προπόνηση τις προγραμματισμένες μέρες και ώρες, ανεξάρτητα του πόσο κουρασμένα νιώθουν και αυτό είναι που τα κάνει δυναμικά σαν άτομα. Τέτοια παιδιά δεν θα λυγίσουν εύκολα στο μέλλον όταν βρεθούν αντιμέτωπα με μια ξαφνική αποτυχία.


enallaktikidrasi.com

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top