Η θεραπευτική δύναμη της μουσικής🎼🎻🎶




Πως μας επηρεάζει η Μουσική
– Η μουσική καλύπτει δυσάρεστους ήχους και συναισθήματα.
Η φωνή από μόνη της μπορεί να κάνει ένα μασάζ και να διώξει τους οδυνηρούς ήχους.
– Η μουσική μπορεί να επιβραδύνει και να ρυθμίσει τα εγκεφαλικά κύματα.
Τα κύματα του εγκεφάλου μπορούν να τροποποιηθούν και από τη μουσική και από ήχους που βγάζει κανείς από μόνος του.
 Η μουσική επηρεάζει την αναπνοή.
H αναπνοή είναι ρυθμική. Συνήθως έχουμε 25-35 αναπνοές το λεπτό. Μια πιο βαθιά, πιο αργή συχνότητα αναπνοής είναι η ιδανική, συμβάλλει στην ηρεμία, τον έλεγχο των συναισθημάτων, τη βαθύτερη σκέψη και τον καλύτερο μεταβολισμό. Η ρηχή, γρήγορη αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε επιπόλαιη και διασκορπισμένη σκέψη, παρορμητική συμπεριφορά και μία τάση να κάνουμε λάθη και να παθαίνουμε ατυχήματα. Επιβραδύνοντας το τέμπο της μουσικής ή ακούγοντας μουσική με μακρύτερους αργότερους ήχους, μπορεί συνήθως κανείς να βαθύνει και να επιβραδύνει την αναπνοή, επιτρέποντας στο μυαλό να ηρεμήσει.
– Η μουσική επηρεάζει τους παλμούς της καρδιάς, τη συχνότητα των σφίξεων και την πίεση του αίματος.
Ο ανθρώπινος καρδιακός παλμός είναι ιδιαίτερα συντονισμένος με τον ήχο και τη μουσική. Η συχνότητα των παλμών της καρδιάς ανταποκρίνεται σε μουσικές μεταβλητές όπως η συχνότητα των ήχων, το τέμπο και η ένταση, και έχει την τάση να επιταχύνεται ή να επιβραδύνεται για να ταιριάξει με το ρυθμό ενός ήχου.
– Η μουσική μειώνει την μυϊκή ένταση και βελτιώνει την κίνηση του σώματος και τον συγχρονισμό.
Mέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το ακουστικό νεύρο συνδέει το εσωτερικό του αυτιού με όλους τους μύες του σώματος. Κατά συνέπεια, η μυϊκή δύναμη, η ευελιξία και ο τόνος επηρεάζονται από τον ήχο και την δόνηση.
– Η μουσική επηρεάζει την θερμοκρασία του σώματος.
Όλοι οι ήχοι και η μουσική ασκούν μία ήπια επίδραση στη θερμοκρασία του σώματος μας και κατ’ επέκταση στην ικανότητα μας να προσαρμοζόμαστε σε αλλαγές ζέστης και ψύχους.
– Η μουσική μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενδορφίνης.
Οι ενδορφίνες (απελευθερώνονται από τον αδένα της υπόφύσης), τα «ναρκωτικά» του εγκεφάλου, μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να εισαγάγουν μία «φυσική» νάρκωση. Τα θεραπευτικά χημικά που δημιουργούνται από τη χαρά και τον συναισθηματικό πλούτο της μουσικής, δίνουν στο σώμα την δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του αναισθητικό και να αυξήσει την ανοσοποιητική λειτουργία. Το ερέθισμα της μουσικής αυξάνει την απελευθέρωση της ενδορφίνης και το γεγονός αυτό μειώνει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Επίσης μπορεί μερικές φορές να ανεβάσει τα επίπεδα των κυττάρων Τα, των λεμφοκυττάρων, που αυξάνουν δυναμικά τη φυσική ανοσοποιητική δύναμη απέναντι στις αρρώστιες. Η μείωση των κυττάρων Τα συνδέεται με τη λοίμωξη του AIDS/HIV, την λευχαιμία, τον έρπητα, τη μονοπυρήνωση, την ιλαρά και άλλες διαταραχές.
– Η μουσική μπορεί να ρυθμίσει τις ορμόνες που συνδέονται με το άγχος.
Το επίπεδο των ορμονών του άγχους στο αίμα μειώνεται σημαντικά σε εκείνους που ακούνε χαλαρή, ατμοσφαιρική μουσική- σε μερικές περιπτώσεις αντικαθιστά την αναγκαιότητα της φαρμακευτικής αγωγής. Οι ορμόνες αυτές περιλαμβάνουν την αδρενοκορτικοτροφίνη (ACTH), την προλακτίνη και την αυξητική ορμόνη (HGH).
– Η μουσική και ο ήχος μπορούν να αυξήσουν την ανοσοποιητική λειτουργία.
Η τρέχουσα έρευνα στην ανοσολογία δείχνει ότι ανεπαρκές οξυγόνο στο αίμα μπορεί να αποτελέσει μείζον αίτιο για την ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος και τις εκφυλιστικές ασθένειες.
Ορισμένα είδη μουσικής – καθώς και τραγουδιού, ψαλμωδίας και διάφορων τύπων φωνητικής έκφρασης – μπορούν πραγματικά να οξυγονώσουν τα κύτταρα.
– Η μουσική αλλάζει την αντίληψη μας για τον χώρο.
Ορισμένα είδη μουσικής μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται τον φυσικό κόσμο, να σχηματίζει νοητικές εικόνες και να αναγνωρίζει παραλλαγές μεταξύ των αντικειμένων. Με άλλα λόγια, η μουσική μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τον χώρο γύρω μας. Η αργή μουσική περιέχει περισσότερο χώρο μέσα στους τόνους της από ότι η γρήγορη μουσική. Η μουσική είναι μία ηχητική ταπετσαρία. Μπορεί να κάνει το περιβάλλον μας να φαίνεται πιο ελαφρύ, πιο ευρύχωρο και πιο εκλεπτυσμένο ή μπορεί να κάνει τον χώρο μας να φαίνεται πιο τακτοποιημένος, επαρκέστερος και ενεργητικός.
– Η μουσική αλλάζει την αντίληψη μας για τον χρόνο.
Μπορούμε να επιλέξουμε μουσική για να μας επιβραδύνει ή να μας επιταχύνει. Κάποια είδη μουσικής βοηθούν να απαλυνθεί μία αγχώδης ατμόσφαιρα. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να κάνει το χρόνο να φαίνεται ακίνητος.
– Η μουσική μπορεί να ενισχύσει την μνήμη και την μάθηση.
Η παρουσία ελαφράς μουσικής με εύκολο ρυθμό στο βάθος βοηθά μερικούς ανθρώπους να συγκεντρώνονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, άλλους μπορεί να τους αποσπά.
–  Η μουσική μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα.
– Η μουσική αυξάνει τα ειδύλλια και την σεξουαλικότητα.
Η μουσική μπορεί να εμπνεύσει ένα πάθος, ή να το εξαφανίσει.
– Η μουσική ερεθίζει την πέψη.
Κάποια είδη μουσικής κάνουν τους ανθρώπους να τρώνε γρηγορότερα και μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.
– Η μουσική καλλιεργεί την αντοχή.Από την στιγμή της γέννησης του πολιτισμού, οι άνθρωποι εργάζονται με τη συνοδεία τραγουδιών στα αγροκτήματα και τους αγρούς, στα πλοία και στα άλογα, στις αγορές και στην εστία.Η μουσική στους χώρους αυτούς καλλιεργεί την αντοχή και την υπομονή. Η χρήση έντονών ρυθμών – γύρω στους 90 χτύπους ανά λεπτό – δίνει δύναμη, ειδικά αν συνδυάζεται με σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα ή ο χορός.
– Η μουσική αυξάνει την υποσυνείδητη δεκτικότητα στον συμβολισμό.Οι νέες πειραματικές θεραπείες έχουν χρησιμοποιήσει τη χαλάρωση σε συνδυασμό με τη μουσική για να αντλήσουν από το υποσυνείδητο και να απελευθερώσουν τραυματικές εμπειρίες που έχουν κλειδωθεί για πολύ χρόνο μέσα στο σώμα.
– Η μουσική μπορεί να παραγάγει ένα συναίσθημα ασφάλειας και ευεξίας.
Η «ασφαλής» μουσική δεν είναι απαραίτητα ωραία, αργή ή ρομαντική. Η λαϊκή μουσική κάθε γενιάς όχι μόνο δίνει φωνή στις συλλογικές της ανησυχίες, αλλά και δημιουργεί ένα ηχητικό καταφύγιο.




Πηγή:Don Campbell : Η επίδραση του Μότσαρτ Εκδόσεις Φιλομάθεια
Σημειώσεις για το Sound Healing
Δημήτρης Ψύχας, Ηχοθεραπευτής, Μουσικός, Μηχανικός Ήχου


face2face.gr

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top